lunes, 27 de enero de 2014

FILOFOTO: Ètica


Per introduir-vos en el món de l'ètica hem pensat que estaria bé posar exemples sobre el que creiem que és ètic i el que creiem que no ho és.



El Titanic, el vaixell que es va enfonsar al xocar amb un iceberg, és un exemple d'ètica. El capità que tripulava el vaixell, Edward John Smith va quedar-se a bord fins l'últim moment de la tragèdia,va ajudar a socórrer a les persones que quedaven a dins, va intentar controlar el barco fins l'últim segon. Aquesta, va ser la seva correcte manera d'actuar, però també podria haver pujat a un bot salvavides i haver deixat a milers de persones atrapades a dins. Per tant, va actuar aplicant la ètica del seu ofici, i com a capità del vaixell va pensar primer amb els altres avans que amb ell mateix. 

Maria Cortada



Per a mi un exemple d’ètica és tota la gent que es dedica a qüestions socials, com és ajudar als més necessitats. He triat la foto d’una dona que està treballant per una ONG i està donant menjar a uns nens perquè aquests estiguin ben alimentats. És un clara mostra d’ètica, ja que aquesta gent ha decidit dedicar la seva vida a ajudar els altres sense rebre res a canvi, senzillament ho fan perquè creuen que els nens més desfavorits es mereixen el mateix que els més rics, actuen èticament. Sense persones com ells, el món seria un lloc encara més injust del que ja és, la gent que es dedica els altres posa el seu petit granet de sorra per contribuïr en una societat millor, lluiten per un món més just i més ètic.

Júlia Viñals



Un mal exemple d'ètica, des del meu punt de vista seria, un nen soldat. Un nen a aquí han obligat a fer-ho a través d'amenaces, o sense dret a escollir. Ja que un cop ja no els hi fan falta els deixen de la mateixa forma que els van agafar. Aquest fet comporta una càrrega emocional molt forta per a ells, ja que han hagut de veure fets que un nen de la seva edat no hauria d'haver vist.
També cal remarcar les persones que es “dediquen” a obligar els nens per tal d'utilitzar-los en el seu propi benefici sense pensar en les repercusions que això comporta, perquè un nen hauria de fer coses de nens, és a dir, jugar i divertir-se i no preocupar-se per el que esta passant al seu voltant, perquè sinó destrueixen un infant.

              Xènia Pla                                            


   

El motiu pel qual he escollit aquesta foto és perquè estem acostumats a pensar en l'ètica com a accions molt impactants o accions alienes, és a dir, accions que fan els altres, com per exemple un metge sense fronteres, i nosaltres col·laborem amb diners i ens sentim bé perquè sabem que hem ajudat a algú. El meu objectiu al penjar aquesta foto és fer veure que podem fer petites coses per nosaltres mateixos que també poden ajudar èticament; per exemple, podem aturar-nos davant un semàfor en vermell i evitar que el conductor del cotxe s'endugui un ensurt o que fins i tot que acabi més malament del imaginat... i aleshores, què? Aquestes són les petites accions que quasi ningú té en compte però sens dubte poden ser molt desfavorables tan per nosaltres com pels altres, i de què tracta l'ètica sinó de mirar també pel bé dels altres?

Cinta Serras





L'art es fa de maneres diferents però aquest acaba sent art, no tots els receptors ho interpreten igual. Per actua amb ètica s'ha de ser conseqüent amb els  propis principis morals, que per l'experiència vital  poden arribar a canviar, i lògicament no tothom passa pel mateix camí, i tots aquests arriben a l'ètica, però no tothom desprès d'haver-hi passat els pensa iguals. Veig una certa relació entre l'art i l'ètica diferents maneres i mateix objectiu que és subjectiu.

Mariona Boter

lunes, 20 de enero de 2014

BIOGRAFIES DELS FILÒSOFS

BIOGRAFIES DELS FILÒSOFS


Per començar a presentar-vos la nostra visió sobre el món de la filosofia us volem introduir alguns filòsofs importants, que han estat presents durant la història de la filosofia.


NIETZSCHE

Va néixer a Röcken (l'Alemanya actual) 1844 i vamorir a Weimar,1900. Filòsof alemany, nacionalitzat suís. El seu avi i el seu pare van ser pastors protestants, per la qual cosa es va educar en un ambient religiós. Després d'estudiar filologia clàssica a les universitats de Bonn i Leipzig, als vint anys va obtenir la càtedra extraordinària de la Universitat de Basilea; pocs anys després, però, va abandonar la docència, decebut per l'academicisme universitari. En la seva joventut va ser amic de Richard Wagner, per qui sentia una profunda admiració, encara que més tard trencaria la seva relació amb ell.


La vida del filòsof va anar tornant-se cada vegada més retirada i amarga a mesura que avançava en edat i s'accentuaven els símptomes de la seva malaltia, la sífilis. En 1882 va pretendre en matrimoni a la poetessa Lou Andreas Salomé, per qui va ser rebutjat, després d'això es va recloure definitivament en el seu treball. Si bé actualment es reconeix el valor dels seus textos amb independència de la seva turmentada biografia, durant algun temps la crítica va atribuir el to corrosiu dels seus escrits a la malaltia que patia des de jove i que va acabar per ocasionar-li la bogeria.
Els últims onze anys de la seva vida els va passar reclòs, primer en un centre de Basilea i més tard en un altre de Naumburg, encara que avui és evident que el seu tancament va ser provocat pel desconeixement de la veritable naturalesa de la seva malaltia. Després de la seva mort, la seva germana va manipular els seus escrits, aproximant l'ideari del moviment nazi, que no va dubtar a invocar com a aval de la seva ideologia, del conjunt de la seva obra es desprèn, però, la distància que el separa d'ells.
Entre les divisions que s'han proposat per a les obres de Nietzsche, potser la més sincrètica sigui la que distingeix entre un primer període de crítica de la cultura i un segon període de maduresa en que les seves obres adquireixen un to més metafísic, alhora que es tornen més aforístiques i hermètiques. Si el primer aspecte va ser el que més impacte va causar en la seva època, la interpretació posterior, a partir de Heidegger, s'ha fixat, sobretot, en les seves últimes obres.

SÒCRATES

Sòcrates es pensava que era un imaginació de Plató ja que ell escrivia molt sobre ell, però ell mai havia deixat escrits o textos però després es van trobar altres escrits de Aristòtil que afirmaven que Sòcrates va existir, ell és definia com un mestre que nega tenir disciplina. Al fet que no hi hagi molta informació de la vida dels filòsof dificulta d'investigació d'aquests.



Segon Plató, el pare de Sòcrates va ser Sofronisc i la seva mare Fenàreta. Es va cassar amb Xantipa i van tenir tres fills amb ella, el seu amic el criticava per abandonar els seus fillls.

L'any 399aC es presenta una acusació contra Sòcrates per tres motius, no creia amb els déus grecs i va introduir nous déus , també se l'acusa de ser un sofista. El tribunal estava format per 500 ciutadans van sortir 360 vots a favor de matar-lo els seus amics van dir-li que fugís de la cel·la on estava tancat però ell no ho va acceptar i va beure la cicuta que el va porta a la mort amb 70 anys.

DESCARTES

Descartes va néixer el 31 de març de 1596 a La Haye, França. Pertanyia a una família de la baixa noblesa, sent el seu pare, Joachin Descartes, Conseller al Parlament de Bretanya. Posteriorment farà els seus estudis en el col·legi dels jesuïtes de la Flèche, fins als setze anys, estudiant després Dret a la Universitat de Poitiers. Segons la pròpia confessió de Descartes, tant en el Discurs del mètode com en les Meditacions, els ensenyaments del col·legi li van decebre, a causa de les nombroses llacunes que presentaven els sabers rebuts, a excepció de les matemàtiques, on veia la possibilitat de trobar un veritable saber.

Aquesta mostra d'escepticisme, que Descartes presenta com un tret personal és una característica del pensament de finals del segle XVI i principis del XVII. Acabats els seus estudis Descartes comença un període de viatges, apartant-se de les aules, convençut de no poder trobar en elles el veritable saber.

Després dels seus estudis opta per la carrera de les armes i s'allista a l’exèrcit d’Holanda l’any 1618, Allà va conèixer a un jove científic, Isaac *Beeckman, per qui escriu petits treballs de física, com "la pressió de l'aigua en un got" i "la caiguda d'una pedra en el buit”. Durant diversos anys mantenen una intensa i estreta amistat.
La nit del 10 de novembre de 1619 té tres somnis successius que interpreta com un missatge del cel per consagrar-se a la seva missió filosòfica. Aquests somnis estarien a la base de la seva determinació de dedicar-se a la filosofia, i contindrien ja la idea de la possibilitat de fonamentar amb certesa el coneixement i, amb això, reconstruir l'edifici del saber sobre fonaments ferms i assegurances. De 1620 a 1628 viatja a través d'Europa, residint a París entre els anys 1625-28, Durant aquest període s'exercita en el seu mètode, s'allibera dels prejudicis, acumula experiències i elabora múltiples treballs descobrint especialment en 1626 la llei de refracció dels rajos lluminosos. També en aquesta època redacta les "Regles per a l'adreça de l'esperit", obra inacabada que exposa l'essencial del seu mètode.
En 1628 es retira a Holanda per treballar en pau. Romandrà allà vint anys completament ocupat en la seva tasca filosòfica. 
Per difondre la seva doctrina publica resums de la seva física, precedits per un prefaci. És el famós "Discurs del mètode", seguit de "La Diòptrica", els "Meteors" i "La Geometria", que només són assajos d'aquest mètode. L'èxit li condueix a dedicar-se completament a la filosofia. Publica en 1641, en llatí, la "Meditacions sobre la filosofia primera", més coneguda com Les Meditacions metafísiques, que sotmet prèviament als grans esperits de l'època (Mersenne, Gassendi, Arnauld, Hobbes...). 
En 1644 publicà en llatí els "Principis de la filosofia". La publicació d'aquestes obres li proporciona a Descartes el reconeixement públic, però també és la causa de nombroses disputes.
La seva fama li valdrà l'atenció de la reina Cristina de Suècia. És convidat per ella al febrer de 1649 perquè li introdueixi en la seva filosofia. Descartes va partir el setembre d’aquell mateix any cap a Suècia. Descartes, de salut fràgil, mor d'una pneumònia a Estocolm l'11 de febrer de 1650 a l'edat de 53 anys.





SIGMUND FREUD

Freiberg,6 de maig de 1856- Londres, 23 de setembre de 1939)

Sigismund Schlomo Freud va néixer a Freiberg(República txeca) va ser un neuròleg austríac.
Els primera anys de Freud són poc conegut ja que va destruir els seus escrits personals en dues ocasions, la primera vegada al 1885 i de nou al 1907.A més, els seus escrits posteriors varen ser protegits acuradament als Arxius de Sigismund Freud, als que només tenia accés Ernest Jones ( el seu biògraf oficial) i uns pocs membres del cercle proper a la psicoanàlisi.

Quan encara era un nen la seva família es traslladà a Viena.
Freud va ingressar a la universitat de Viena coma estudiant de medicina. Era un estudiant poc convencional però brillant, va ser assistent del professor I.Brüke a l’institut de fisiologia de Viena entre 1876 i 1882.

El 1881 es va graduar com a mèdic. Freud va treballar sota l’adreça de Theodor Meynert a l’Hospital General de Viena entre els anys 1883 i 1885. Com a investigador metge, Freud va ser pioner en proposar l’ús terapèutic de la cocaïna com a estimulant i analgèsic.
Entre 1884 i 1887 va escriure molts articles sobre les propietats d’aquesta droga. Sobre la base de les experimentacions que ell mateix realitzà en el laboratori de neuroanatomia del notable patòleg austríac i especialista en histologia Salomon Sticker, va aconseguir demostrar les propietats de la cocaïna com a anestèsic local.

El 1886, Freud es va casar amb Martha Bernays i va obrir una clínica privada especialitzada en desordres nerviosos.

Es va interessar en la hipnosi i en com podia utilitzar-se per a ajudar els malalts mentals.
Més tard abandonà la hipnosi en favor de l’<< associació lliure>> i l’anàlisi dels somnis per desenvolupar el que actualment es coneix com <<la cura de la parla>>. Aquests elements esdevingueren el punt de partida de la psicoanàlisi. Freud es va interessar especialment en el que llavors s’anomenava histèria( actualment es podria anomenar trastorn de conversió9 i en la neurosi ( actualment reclassificada en diferents denominacions, segons la nosologia psicoanalítica)

El 1899 es va publicar la que és considerada com la seva obra més important i influent, La interpretació dels somnis, inaugurant una nova disciplina i manera d’entendre a l’home, el psicoanàlisi. Després d’alguns anys d’aïllament personal i professional a causa de la incomprensió i indignació que en general les seves teories i idees van provocar, va començar a formar-se un grup d’adeptes entorn a ell, el germen del futur moviment psicoanalític. Les seves idees van començar a interessar cada vegada més al gran públic i es van anar divulgant malgrat la gran resistència que suscitaven.

El primer reconeixement oficial com a creador del psicoanàlisi va ser en 1902 en rebre el nomenament imperial com a professor extraordinari.

Sigmund Freud es considerat el”pare de la psicoanàlisi” no obstant això, en l’actualitat, les seves teories són motiu de controvèrsia per molts investigadors contemporanis.

La teoria de Freud va fer canviar la manera d’enfocar certes malalties. La seva aportació a la psicologia, a l’aspecte inconscient de la vida psíquica són múltiples, i inclouen estudis sobre la neurosi,l’amnèsia, l’angoixa, la personalitat, el desenvolupament psicosexual, els motius inconscients, etc.

Va ser un dels primers, en l’era moderna a estudiar els somnis de forma científica
Va morir a Londres l’any 1939.



ARISTÒTIL



Aristòtil va nèixer a Estagira, en Tracia, l’any 384-3 Ac, segons Diògenes Laerci, qui ens diu que era fill de Nicòmac i Efestiada, i que el seu pare exercia la medicina a la cort del rei Amintes (ll) de Macedònia, “per causa de la medicina i per amistat”, el que s’ha tractat d’associar amb el posterior interès naturalista d’Aristòtil. Diògenes Laerci ens descriu a Aristòtil com “el deixeble més legítim de Plató, i de veu balbucejant, que tenia les cames primes i els ulls petits, que feia servir vestits preciosos i anells, i que es tallava la barba i el pèl”.



L’any 367Ac , quan Aristòtil tenia 17 anys, el seu pare va morir i el seu tutor Próxeno de Atarneo el va enviar a Atenes, per llavors un important centre intel·lectual del món grec, perquè estudiés a l’acadèmia de Platón. Allí va romandre per vint anys.

Després de la mort de Plató en 347 aC, Aristòtil va deixar Atenes i va viatjar a Atarneo ja Aso, a Àsia menor, on va viure per aproximadament tres anys sota la protecció del seu amic i antic company de l’acadèmia,Hermias, qui era governador de la ciutat.

Quan Hermias va ser assesinat,Aristòtil va viatjar a la ciutat de Mitilene, a l’illa de Lesbos, on va romandre per dos anys. Allà va continuar amb les seves investigacions al costat de Teofrast, nadiu de Lesbos,enfocant-se en zoologia i biologia marina. Es va casar amb Pythias, la neboda de Hermias, amb qui va tenir una filla del mateix nombre.

En 343 aC , el rei Filip ll de Macedònia va convocar a Aristòtil perquè fos tutor del seu fill de 13 anys, que més tard seria conegut com Alexandre el Magne.Aristòtil va viatjar llavors a Pella, per llavors la capital de l’imperi macedoni, i va ensenyar a Alejandro durant, almenys,dos anys , fins que va iniciar la seva carrera militar.

En 335 aC, Aristòtil va tornar a Atenes i va fundar la seva pròpia escola, el Liceu. A diferència de l’Acadèmia, el liceu no era una escola privada i moltes de les classes eren públiques i gratuïtes. Al llarg de la seva vida Aristòtil, va reunir una biblioteca i una quantitat de seguidors i investigadors, coneguts com els peripatètics. La majoria de les tasques d’Aristòtil que es conserven, són d’aquest període.

Quan Alexandre va morir, l’any 323aC, es probable que Atenes es tornés un lloc incòmode per els macedonis, especialment pels qui tenien les connexions d’Aristòtil. Després de dir que no hi havia cap raó per deixar que Atenes pequi dos cops contra la filosofia, Aristòtil va deixar la ciutat i viatjà a Calcis, a l’illa de Eubea, on va morir l’any següent, 322 aC per causes naturals.




PAS DEL MITE AL LOGOS

PAS DEL MITE AL LOGOS

Per entrar en matèria us hem fet una breu descripció del significat d'aquesta entrada.
El significat de el pas del mite el logos, per alguns l'inici de la filosofia, es el pas d'explicacions o respostes tradicionals i arbitràries a explicacions lògiques i racionals, dit en altres paraules es el pas desconfiar en les narracions o explicacions imaginatives populars a observar i analitzar la natura tot intentant descobrir en ella les causes dels esdeveniments.
Aquí us deixem alguns exemples:


Un exemple similar al pas del mite al logos són els Angelets de les Dents, ja que és una celebració que fa feliços a molts nens. Quan em van explicar que realment no existia, sinó que éren els pares, em vaig deprimir molt, ja que m’ havia cregut durant molt anys aquesta mentida. Em vaig sentir decebuda i enganyada però, al ser petita, de seguida vaig treure importància a la mentida. Ara aquestes coses ja no ens les creiem, perquè ara tenim ús de la raó i hem deixat de ser tant inocents, ens hem adonat de que no tot el que et diu algú és veritat i que de vegades s’ha d’utilitzar el coneixement per descartar idees que són mentida.

JÚLIA VIÑALS



Per mi, el pas del mite al logos és l'època , segons la persona més o menys temps, en que tothom et comença a considerar prou gran com per no amagar-te o intentar-te camuflar els problemes o coses dolentes. Tot i que és també el moment en que comences a fer-te present en les accions importants o quan ja no importa si escoltes una conversa del dia a dia dels adults. Et comences a interessar per el que hi ha més allà de la teva vida i veus que no tot són els pares i les amigues i que no tot és perfecte.

CINTA SERRAS




Un exemple de experiència que reflecteixi el pas del mite al logos, és el caga tió, quan encara no sabia la veritat, no vaig pensar en un principi, que era impossible que un tronc de fusta pogués treure regals si li havies donat de menjar. Era un fet màgic que feia que els dies de nadal també ho fossin. Sempre anàvem a casa els avis i amb tots els cosins , anàvem al lavabo a cantar cançons de nadal, i finalment quan ens avisaven sortíem i picàvem el tió amb tota la il·lusió, seguidament miràvem els regals que havia cagat, i així fins que el tió ja no treia res.

Més endavant , ho vaig descobrir, degut a que alguns companys ho deien a la classe. Al principi no m’ho creia , fins que els meus pares quan ja era suficient gran per saber-ho, m’ho van afirmar,i em vaig desil·lusionar molt, però alhora vaig començar a pensar amb lògica, que el caga tió no podia ni menjar, ni donar regals.


MARIA CORTADA



Quan ets petit la gent gran t'explica histories, mites. Per que des del meu punt de vista tinguis una “creença”en la màgia, que a mida que creixes s'esvaeix , el principi t'enfades, com en el meu cas, però després ho agraeixes, ja que solament així podies creure en algú que no era real.


En el meu cas posaré com a exemple quan vaig descobrir que l'home del sac no existia.
Els meus pares sempre quan era petita em deien que no em m'allunyes molt d'ells perquè sinó un home amb un sac m'agafaria i no els tornaria a veure. En aquell moment m'ho vaig creure i sempre anava enganxada a un dels meus pares i era dels dos millor, em sentia més protegida.

Quan anava pel carrer i veia a joves anant sols , sense els seus pares el hi preguntava per que ells no tenien por de que l'home del sac se'ls endugués. Ells sempre em deien que era perquè ja eren massa grans per l'home del sac que solament agafava els nens petits com jo. A mesura que creixia vaig començar a pensar que allò no podia ser real per que no havia sortit cap noticia de l'home del sac.

Els set anys els hi vaig preguntar els meus pares si ja era prou gran per que l'home del sac m'agafés ells em van dir que l'home del sac no existia però tots els pares els hi deien això els seus fills per tal de que no es separessin d'ells al carrer i d'una certa manera sentir que els seus fills tenen la protecció d'ells en tot moment i que estan allà per qualsevol cosa.

Quan m'ho van dir em vaig enfadar amb ells perquè no tenien dret a espantar-me d'aquella manera però ara ho entenc solament em volien protegir de certa manera del món on vivim amb tots els perills que comporta viure-hi.


XÈNIA PLA


En infància tenim una vista del món molt diferent, ja sigui perquè som petits i creiem que tot és com les pel·lìcules i un factor que ho produeix són els pares que sobre protegeixen els fills, però quan et vas fent gran que els pares ja no sobre protegeixen tant i la ment ha madurat i a poc a poc descobrim el món que vivim amb el bo i el dolent.


MARIONA BOTER





EL CONEIXEMENT I VERITAT

EL CONEIXEMENT


Per parlar del coneixement, a continuació us ensenyarem uns esquemes conceptuals que resumeixen tot l'important sobre el coneixement segons la filosofia.

















A partir d'una idea bàsica del coneixement podem desenvolupar diverses branques com les que hi ha seguidament:






















ostre posicionament com a grup és el relativisme, ja que considerem que la realitat depèn de les vivències de cada persona que és d'on sorgeix el coneixement. També influeix el grup social en el que es conviu i de la mentalitat de cadascú. Creiem però que hi ha d'haver un equilibri, ja que no és bo arribar a cap extrem.















































































LA VERITAT


Per parlar de la veritat des de l'àmbit filosòfic, com a totes, hem volgut fer el mateix que en el coneixement, tot seguit us proporcionem uns esquemes perquè pugueu veure que es la veritat sobre la filosofia.